Tror du på alt du tenker?

Svarer du ja på dette spørsmålet, vil jeg på det sterkeste anbefale deg å slutte med det! Har du lagt merke til hvor mye av det du tenker som rett og slett er tull?

Vi stoler altfor mye på tankene våre, og det er dumt, for tankene våre er ikke nødvendigvis sanne. Vi har titusener av tanker i døgnet, og du – som de fleste rundt deg – har mye rart som foregår i hodet ditt. Hva om alt du tenkte kunne høres av de rundt deg til enhver tid – hvor pinlig hadde ikke det vært?

Det er spennende å legge merke til tankene våre. De kommer og går kontinuerlig. Ofte er det ikke sammenheng mellom dem i det hele tatt. Den ene tanken tar over for den andre. «Hva skal vi ha til middag i dag? Jeg må huske bursdagen til Nina på fredag. Hjelp, jeg gruer meg til foredraget i neste uke. Tenk om jeg glemmer alt jeg skal si? Hvorfor hadde jeg ikke noe klokt å komme med da jeg ble spurt om hva jeg mente i møte på jobben? Tenk om jeg aldri blir frisk?»

Tankene dine tar deg i stor grad med til fortiden og fremtiden ved at du bekymrer deg for fremtiden og grubler over fortiden. Kanskje spinner du videre på tankene dine og skaper unødvendig stress, angst og uro? Mange av oss er gode til å skremme oss selv. Men kommer det egentlig noe godt ut av katastrofetenkning? Hvor mange sorger skal du ta på forskudd?

En tanke er bare en tanke, den er ikke farlig. Er du en av dem som tar tankene dine seriøst og skaper mye uro for deg selv? Øv deg i så fall på å ikke ta dem så seriøst. Le heller litt av tankene dine. Ikke gi dem så mye energi! Vær mer bevisst hvilke tanker du gir næring.

Vi kan ikke hindre tankene i å komme, akkurat som vi ikke kan hindre naboen å banke på døra vår. Men på samme måte som vi ikke trenger å invitere naboen inn på kaffe og kaker, kan vi la være å dulle med tankene som ikke er hensiktsmessige. Vi kan velge å ikke gi dem oppmerksomhet.

Øv deg på å gi slipp på tankene dine, la dem passere som skyer på en blå himmel. Vi reduserer stress, redsel og indre uro når vi klarer å gi slipp på tankene våre og klarer å være mer tilstede i nuet.

Hilsen Bente Kristensen

Coach og instruktør i Mindfulness