Take a deep breath, mamma!

Gutten på bildet over heter Andreas og han er 3 år. Andreas er nevøen min og for tiden bor han med familien sin i Jordan. Der går han i en fantastisk barnehage hvor de lærer både yoga og mindfulness. Hver dag setter barna seg i ring, lukker øynene og fokuserer på pusten som går inn og ut. Dette liker Andreas så godt at han forsøker å innføre det hjemme også.

Når søsteren min er stressa eller lunta litt kort sier Andreas til henne: ”Take a deep breath, mamma” og ”breathe in, breathe out”. Jeg som selv er mindfulness-instruktør blir utrolig glad for at Andreas lærer viktigheten av å fokusere på pusten og å roe ned i en tidlig alder. Dette er noe vi alle kan ha god nytte av.

Hvor mange barn og voksne er det som tar seg tid til en stille stund i løpet av dagen? Altfor mange har fullt kjør fra morgen til kveld og da er det lett å bli stressa.

Det er lurt å legge inn små pauser i løpet av dagen. Her er en enkel øvelse du kan gjøre: Sett deg godt til rette, lukk øynene og fokuser på pusten din. Du trenger ikke puste på en spesiell måte. Når du blir oppmerksom på pustebevegelsene dine, blir pusten som regel rolig, jevn og dyp. Du blir også roligere i kropp og sinn. Når det kommer en tanke skal du bare observere den, akseptere at den er der og la den passere som skyer på en blå himmel. Flytt deretter oppmerksomheten din tilbake til pusten. Begynn med å sitte slik i noen minutter av gangen, og etter hvert kan du øke tiden.

Selv om du ikke alltid har tid til å sette deg ned kan du likevel bruke pusten til å hjelpe deg og roe ned. Hvis du merker at du er stressa, har indre uro, grubler eller bekymrer deg så flytt oppmerksomheten til pusten din. Observer pusten som går inn og ut. Du kan godt telle hver pust om du vil. La tankene passere. Gi sinnet en liten pause og la det hvile i pusten og i nuet.

Pusten er et fantastisk verktøy som vi alltid har med oss. Vi må bare huske å bruke den.

Hilsen Bente Kristensen

Coach og instruktør i Mindfulness