Hei. Jeg sliter med overvekt og klarer ikke å motivere meg selv til å ta grep. Blir bare deppa og handlingslammet når jeg tenker på dette, og synes det er urettferdig at jeg er så tjukk. Hva kan jeg gjøre? Hilsen Elisabeth

Hei Elisabeth. Jeg vil anbefale deg å tenke nøye gjennom spørsmålene du stiller deg selv. Det er for eksempel lett å spørre seg selv: ”Hvorfor er jeg så tjukk? Det er urettferdig”. Dette vil mest sannsynlig føre til at du blir enda mer trist og oppgitt. Hvis du heller spør deg selv ”Hvordan kan jeg gå ned i vekt”, så er sjansen mye større for at det vil skje en endring.

Når vi stiller de riktige spørsmålene, så finner vi svarene. Bytt ut ”hvorfor”-spørsmål med ”hvordan” og ”hva”-spørsmål. ”Hvorfor”-spørsmål fører ofte til at vi får en dårlig følelse. Det ligger noe implisitt i svarene at det er noe galt med oss, at vi er mislykket. Spør deg selv heller spørsmål som dette:

  • Hva ønsker jeg å oppnå?
  • Hvordan kan jeg oppnå det jeg ønsker?
  • Hva kan jeg gjøre for at det skal bli lettere for meg selv å oppnå det jeg ønsker?
  • Hva er det med meg som er bra?

Hent penn og papir og skriv ned målet ditt. Skriv deretter ned noen spørsmål som gir deg en god følelse, og som bygger både selvfølelsen og selvtilliten din. Heng gjerne spørsmålene opp et sted i huset, og svar på dem hver dag. Lag også en handlingsplan som beskriver hva du kan gjøre for å oppnå det du ønsker, og start allerede i dag med å ta grep.

Når du er i ulike situasjoner hvor du må ta vanskelige valg, spør deg selv om det du vurderer å gjøre vil bringe deg nærmere målet ditt. Hvis du for eksempel vurderer å kjøpe deg en sjokolade, kan dette være et klokt spørsmål å stille deg selv.

Lykke til og husk å være snill med deg selv.

 

Hilsen Bente Kristensen

Coach og instruktør i Mindfulness