Hei
Jeg har hørt begrepet mindful eating ved flere anledninger, men har ikke helt skjønt konseptet. Kan du forklare hva dette handler om? Hilsen Hanne

Hei Hanne.
Mindful eating er knyttet til mindfulness, som handler om å være bevisst tilstede i øyeblikket. Rett og slett leve mer i nuet. Så Mindful eating handler om å være mer oppmerksom når du spiser.

For mange er det mye stress rundt måltider. Noen rekker ikke engang å sette seg ned. Mange kombinerer spising med å lese avisen, se på TV eller sjekke nettavisene. Dette kan føre til at vi spiser på autopilot, og ikke legger merke til hva eller hvor mye vi spiser. Vi glemmer rett og slett å nyte maten.

Du kan øve deg på mindful eating ved for eksempel å spise en rosin med oppmerksomhet: Legg en rosin mellom fingrene dine og se på rosinen med nysgjerrighet. Undersøk rosinen nøye (form, farge, størrelse). Kjenn på rosinen mellom fingrene. Hvordan kjennes den? Lukt på rosinen. Hvordan lukter den? Klem rosinen mellom fingrene inntil øret ditt. Hva hører du? Før så rosinen opp til munnen og legg den på tungen. Tygg deretter langsomt på rosinen og legg merke til hvordan smaken og konsistensen endrer seg for hver bit.

Rosinen illustrerer at når du er oppmerksom, øker kvaliteten på det du gjør. Tenk så mye mer du får ut av et måltid ved å spise oppmerksomt! Samtidig så senker du stresset og oppnår en større ro rundt måltidene. Mindful eating er også bra for fordøyelsen og næringsopptaket. Du kan også unngå overspising fordi du kjenner når du er mett. Mindfulness eating kan hjelpe oss å bli mer bevisst på hva vi putter i oss, hvordan vi gjør det og hvorfor vi gjør det.

Tenk på rosinen neste gang du spiser. Bruk sansene og registrer lukt, smak, konsistens og farger. Legg ned kniv og gaffel mellom hver munnfull. Spis eventuelt med pinner dersom det fører til at du spiser langsommere. Skru av TV og legg vekk mobilen.

Mindful eating er ingen slankekur, men handler om å oppleve maten mer intenst. Du kan spise kake eller en hamburger med oppmerksomhet!

Godt måltid!

Hilsen Bente Kristensen
Coach og instruktør i Mindfulness